Ai creat primul tău blog sau site web. Îți cauți postările, creația pe motoarele de căutare, dar din păcate nu îți poți găsi nimic din ce ai realizat? Nu ai niciun vizitator pe blogul tău, nici din Romania, nici din alte țări? Deci care este problema? Cel mai probabil, problema este SEO.
Urmărește pas cu pas acest articol pentru a afla cum să ajungi pe prima pagina în Google, deoarece prima pagină este cea mai importantă. De ce ? Deoarece nu mulți se duc să caute și pe a doua pagina răspunsul lor.
Credemă că concurența este mare! Deci ce ar trebui să faci ca să ieși în evidență, astfel încât să obții mai mulți vizitatori și mai multe vizualizări pe blogul tău? Ar trebui să citești în continuare acest articol.

- Ce este SEO?
- Cum funcționează motoarele de căutare?
- SEO Romania – Tipuri de SEO
- Optimizarea pe pagină (on-page)
- Optimizarea în afara paginii (off-page)
- Instrumente de folos
- Concluzie
Ce este SEO?
Dute acum și caută ce dorești tu pe Google, vei vedea că anumite pagini se clasează mai în sus decât altele. Oare de ce? Așa funcționează SEO.
SEO este prescurtarea de la ”Optimizarea motoarelor de căutare” și este un mod pentru a asigura că oamenii găsesc blogul tău atunci când caută ceva anume pe unul din motoarele de căutare. Atunci când ei găsesc blogul tău, pentru tine ei primesc denumirea de ”trafic organic” .
Cum funcționează motoarele de căutare?
Majoritatea motoarelor de căutare își păstrează algoritmii ascunși, dar noi putem avea o perspectivă asupra modului în care acestea funcționează.
Înainte de a spune despre motoarele de căutare și algoritmii acestora, vreau să îți spun că încetez să mai spun ”motoare de căutare”, ci o să specific Google. De ce? Deoarece cu toții știm că Google este cel mai folosit motor de căutare din toată lumea.
Când o nouă postare este publicată online, Google începe să scaneze postarea pentru cuvintele cheie găsite în conținut. Acesta este modul în care Google va determina subiectul postării tale.
SEO Romania – Tipuri de SEO
Există două tipuri de SEO:
- SEO ON-page
- SEO OFF-page

Imaginează-ți că ai o pizzerie în orașul tău, tu ești șeful. Trebuie să iei în considerare două lucruri pentru ca afacerea ta să funcționeze. În primul rând trebuie sa amenajezi locul să arate frumos astfel încât să atragă lumea, iar apoi trebuie să oferi o pizza mare si gustoasă pentru ca clienții tăi să revină. Am dreptate?
Acum tu mă întrebi ce legătura are pizzeria cu SEO? Păi hai să vedem.
A oferi o pizza gustoasă este acelasși lucru cu SEO on-page. Frumusețea conținutului tău, valoarea și cuvintele cheie sunt lucrurile ce fac oamenii să rămână pe site-ul tău. În timp ce aranjarea pizzeriei pentru a atrage vizitatori este același lucru cu SEO off-page, pentru a face ca Google și motoarele de căutare să îți claseze pagina mai în sus.
Optimizarea pe pagină (on-page)
Există trei lucruri principale cărora trebuie să le acorzi atenție pentru SEO pe pagină. Primul și cel mai important este CONȚINUTUL TĂU!
Conținut
De ce conținutul? Deoarece acesta, simplu spus, este cel mai IMPORTANT. Oamenii ar fi încântați dacă ar putea găsi tot ce își doresc într-un singur articol.
Dacă te duci acum pe Google și scrii ”pâine de casă”, Google va face toate eforturile ca să îți ofere cel mai bun articol. Un articol care îți oferă cea mai bună rețetă, cu cel mai scurt timp de preparare. Nu afișează cele mai mari brutării din orașul tău, ci afișează exact ceea ce ai dorit.
Acesta este motivul pentru care trebuie să oferi conținut cât mai bun pentru ca Google și vizitatorii tăi să prețuiească ceea ce oferi.
De asemenea, trebuie să știi că există două tipuri de conținut:
- Conținut Evergreen: Conținutul care va fi valoros pentru mult timp (cum ar fi un articol despre cum să faci o pâine de casă).
- Conținut pe termen scurt: Conținutul care nu va mai fi de folos peste ceva timp (cum ar fi un articol despre cele mai bune drone în 2022).
Cuvinte Cheie
Ce sunt cuvintele cheie? Cuvintele cheie sunt termenii pe care oamenii îi folosesc pentru a căuta pe Google sau alte motoare de căutare.
Asigurăte întodeauna că folosești anumite cuvinte cheie când vrei să te clasezi mai în sus. De exemplu ”cea mai bună pâine de casă” este mai bun și mai precis decât ”pâine de casă”. Sper că ai prins ideea!
Există multe instrumente gratuite care să te ajute să alegi cu înțelepciune cuvintele cheie. Mai în jos este un exemplu de găsire a cuvintelor cheie bune atunci când cauți ”pâine de casă” folosind un instrument de pe MP-onlyTools.
Design
Și aici nu vorbesc despre designul care face ca un motor de căutare să doreasca să-ți clasifice pagina, ci despre designul conținutului tău. Este foarte important să te asiguri că titlurile și conținutul tău sunt ușoare de înțeles de către vizitatorii tăi.
În plus, mai este important să și optimizezi imaginile în creația ta. Imaginile sunt reprezentările vizuale ale conținutului tău.
Optimizarea în afara paginii (off-page)
Am ajuns la faza în care atragem Google să acorde paginii tale un clasament mai ridicat. Multe elemente au un rol aici, iar unele dintre ele le găsești mai în jos.
Viteza paginii și rata de respingere (Bounce Rate)
Am o întrebare pentru tine. Când a fost ultima dată când ai așteptat un minut să se încarce un site web? Google este foarte inteligent și înțelege că timpul este unul dintre cele mai prețioase lucruri din viața ta.
Dacă ai o pagină foarte lentă, îți va crește rata de respingere (Bounce Rate). Oamenii vor face click pe link și apoi vor pleca în mai puțin de 10 secunde, deoarece pagina ta nu s-a deschis.
Acest lucru va avea ca rezultat o rată de respingere (Bounce Rate) ridicată și, ca urmare, o clasare mai scazută pe pagina Google.

Securitate
Securitatea site-ului tău web devine un factor crucial pentru SEO.
În plus, dacă deschizi o pagină nesecurizată cu Google Chrome, vei vedea un avertisment înspăimântător. După vizualizarea advertismentului, oamenii vor părăsi site-ul tău web.
Asigurăte că site-ul tău începe cu HTTPS. Poate că te întrebi ce înseamna asta? Aceasta implică faptul că toate datele trimise între site-ul tău și vizitatorii tăi sunt criptate în orice moment. Instalea unui certificat SSL pe site-ul tău web rezolvă această problemă.
Banklink-urile
Orice motor de căutare consideră că o pagină care are o mulțime de link-uri către ea este extrem de semnificativă și valoroasă. Acesta este scopul backlink-urilor.
Desigur că nimeni nu va trimite link la tine dacă nu ai un site cu adevărat semnificativ despre care vorbește toată lumea și care ajută probleme altora. Știu că este trist, dar este realitatea. Capul sus și mergem mai departe.
Instrumente de folos
Dacă ai făcut un site web WordPress, atunci ”Yoast SEO” este cel mai folosit modul (plugin). Acesta îți oferă sugestii despre cum să îți îmbunătățești paginile tale pentru SEO. Îți spune ce este bine și ce nu, iată un exemplu:
SEMRUSH este un alt instrument foarte puternic care te poate ajuta cu clasarea ta în Google și alte motoare de căutare. De ce este acest instrument foarte puternic? Deoarece te poate ajuta să înțelegi mai bine concurenții tăi, să îți identifice cele mai bune cuvinte cheie organice și plătite, să faci cercetări de backlink-uri și multe altele. Acesta costă ceva bănuți, dar credemă că își merită toți banii. Asigurăte că îî faci o vizită apăsând pe butonul de mai în jos.
De asemenea, poți încerca și site-ul meu MP-onlyTools care are peste 50 de instrumente gratuite pentru a te ajuta cu SEO și cu afacerea ta.
Concluzie
Credemă că nu durează mult și nu necesită prea mult efort ca să folosești o tehnica de SEO bună. Totul depinde de tine dacă vrei ca postările tale să fie bune pentru ani de zile sau nu vor fi vizitate de nimeni niciodată.
Asigurăte că investești 10-15 minute după ce ai terminat de scris un articol, ca să îi faci modificările necesare pentru SEO. Făcând asta, articolul tău va ieși în evidență și va ajunge la mai mulți oameni.